Om reisenPrisoverslagHvem er vi?Fakta om Sierra LeoneSe bilder fra Sierra LeoneKontaktinformasjon    
 

Fakta om Sierra Leone

  • Innbyggernavn: Sierraleoner, sierraleonsk
  • Hovedstad: Freetown
  • Areal: 71 740 km²
  • Befolkning: ca. 6,3 millioner
  • Styreform: Republikk
  • Offisielt språk: Engelsk
  • Valuta: Leone ('Leonske pund', SLL)

 

 

   

Historie

Sierra Leone er en tidligere engelsk koloni som fikk sin uavhengighet i 1961. Under kolonitiden var landet offer for massiv slavehandel, spesielt fra koloniherrene Storbritannia. Hovedstaden Freetown ble i 1792 grunnlagt av frigitte slaver som returnerte til hjemlandet. Sierra Leone er kanskje mest kjent i Norge for borgerkrigen som brøt ut i 1991 og som kostet ca. 50000 menneskeliv. Krigen tok først slutt i 2001, da FN-styrker inntok landet. Siden den tid har det vært fred og demokratiske valg i Sierra Leone.

     

Levestandard

Sierra Leone er et av de fattigste landet i verden, til tross for store naturressurser, først og fremst i form av mineraler. Grunnen til den elendige økonomiske veksten er først og fremst ettervirkninger av borgerkrigen. Før krigen var det en del turisme i landet, og særlig langs de flotte strendene utenfor hovedstaden Freetown var det bygd opp mange flotte turistkompleks. Men de fleste av disse ble ødelagt eller har forfalt i løpet av krigsårene. Den viktigste eksportnæringen i Sierra Leone i dag er edelstener, landet er spesielt kjent for diamanter. Folket i Kissi Town lever stort sett av det rike fisket utenfor kysten.

     

Klima

Sierra Leone ligger like ved ekvator og har dermed et tropisk klima. Landet har to årstider, regntiden fra mai til november og den tørre perioden desember - mai. Den årlige gjennomsnittstemperaturen er 26 grader, men temperaturer oppe i 40 grader er ikke uvanlige.

For mer informasjon om Sierra Leone, se:

Wikipedia eller Wikipedia (engelsk)